18449149-1-05
Támogasd adód 1%-ával a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolát! Adószámunk: 18449149-1-05
International Guide Dog Federation
European Guide Dog Federation
Semmelweis garancia védjegy

Aktuális

Az 50. Baráthegyi vakvezető


Sok ezer ember ünnepelhet egy Miskolcon gyökerező sikert hazánkban: levizsgázott az 50. Baráthegyi-vakvezető április 15-én, Bács-Kiskun megyében.

A Maximus névre hallgató labrador az 50., aki a törvényi előírások 2009-es bevezetése óta tett bizonyságot tudásáról a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület (MATESZE) központi vizsgabizottsága előtt a Baráthegyi színeiben. Alapítványunk 2006 óta képez ki és ad át térítésmentesen vakvezető kutyákat az igénylő látássérült emberek számára. A Baráthegyi több tekintetben is egyedi színterévé lett mára a hazai vakvezetőkutya-képzésnek. A mi szakembereink képezték ki ugyanis a hazánkban ma dolgozó hivatásos vakvezetők mintegy felét, és a kutyák kiképzését az országban egyedül itt segíti rehabilitációs szakember, dr. Mezősi Tamás.

A közlekedés-biztonsági vizsga az utolsó lépés ahhoz, hogy a kutya hivatalosan is vakvezetővé legyen. Hosszú munka ez a kiképzővel és a leendő gazdival is. Kudarcokkal, nehézségekkel kísért tanulás és erőfeszítés az ember és a kutya oldaláról egyaránt. A kitartás eredménye egy olyan különleges erő, ami új korszakot hoz egy látássérült ember életében. Az ember és kutya között kialakuló speciális kapcsolat teret nyit a látássérült emberek számára – erőt, magabiztosságot és önbizalmat ad a közlekedéshez.

A vakvezető kutyák hivatásuk során egy ember életéért felelnek. Kettőjük együttműködése nélkül nincs siker. Király József és Maximus erről az összehangoltságról, egységről tett tanúbizonyságot tegnap Kalocsa közelében, Bátyán.

Király József a járdán halad sárga labradorjával.

Király József és Maximus.

A vizsgán szakemberek előtt mutatta meg a páros, hogy tömegközlekedésben, utcai közlekedésben és más mindennapi helyzetekben is biztonsággal haladnak együtt. Ezt bizonyítandó, Maximus is tanúsítványt kap arról, hogy vakvezető hámban a hivatását végzi. Sikeres együttműködést kívánunk nekik!

Az 50. vakvezető sikeres vizsgája sok ezer ember ünnepe hazánkban: adományozóké, önkénteseké, a látássérült embereké és az alapítvány munkatársaié is. Mindazoké, akik a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkáját támogatva vagy a szaktudásukkal tesznek a látássérült emberekért. Mindazok ünnepe is, akiknek az élete megváltozik ezáltal. Az adónk 1 százalékával (18449149-1-05) mindannyian csatlakozhatunk ehhez a népes táborhoz!

Más támogatási lehetőségekről itt talál információt – együtt többet tehetünk a látássérült emberekért!

Ossza meg másokkal is!

Hozzászólások

 • rÓZSAYNÉ- ERZSÉBET szerint:

  KÍVÁNOK MINDKETTŐJÜKNEK HOSSZÚ BOLDOG ÉLETET! SOK SZÉP ÉVET EGYÜTT!-” JÖJJ IDE MELLÉM,ÉS LEGYÜNK BARÁTOK.”(A.CAMUS)

 • Rózsay Ernő szerint:

  Ilyen esemény után nagyobb bizalommal fordul az ember a világ felé.


 • Szóljon hozzá!

  *

  Vissza az oldal tetejére