18449149-1-05
Támogasd adód 1%-ával a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolát! Adószámunk: 18449149-1-05
International Guide Dog Federation
European Guide Dog Federation
Semmelweis garancia védjegy

Csapatunk

A kép egy csoportkép, a hátsósorban egymás mellett állnak az emberek. Az egyik hölgy kezében van egy kutya. Az első sorban guggolnak az emberek és előttük ülnek és fekszenek a kutyák.

Csapatunk

Vakvezető kutyáinkat képezték:

dr. Mezősi Tamás

Komondi Piroska

Nyíriné Kovács Mária

Köbli Mónika

Mészáros Darinka

Cserven Lajos

Királyné Barkóczi Emese

Szabó Gábor

Dánffy Brigitta

Dobainé Demján Vera

Juhászné Mályi Edit

Rózsa Linda

Lékáné Viszokai Katalin

dr. Mezősi Tamás

Tamás és Labda

dr. Mezősi Tamás

Tanár vagyok. Már diákkoromban is különórákat adtam, a mai napig, bár más formában, de ennek a szenvedélynek élek. A Kossuth Lajos Tudományegyetemen tanári, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen “rehabilitációs szakember a látássérülés területén” szakképzettséget szereztem.  Tanítottam egészséges és fogyatékkal élő embereket, képeztem kereső- és segítő-kutyákat egyaránt. Most mindezt összekapcsolhattam a vakvezető kutyák képzése és gazdához adásuk során. Máig folyamatosan tanulok: szakmát, emberséget, csapatmunkát. Körültekintően, nagy szakmai alázattal vezetem az Alapítvány munkáját.
2011-ben sikeresen elvégeztem a Habilitációs kutyakiképzői végzettséget adó OKJ-s tanfolyamot.
2012 évben Mentőkutya kiképzést indítottunk a miskolci Borsod Dogsport kutyaiskolával közösen, ahol megkezdtük a mentőkutyás utánpótlás nevelését.

(Fecske 2016, Fanni 2015, Marcipán 2015, Ebu 2014, Kenobi 2014, Szilaj 2014, Pax 2014, Ében 2012, Rusty 2012, Borcsa 2012, Tami 2012, Blake 2011, Bogyó 2011, Maci 2011, Joey 2010, Opál 2009, Fiona 2008, Rumi 2008)

Szolgálati kutyám:

Komondi Piroska

Komondi Piroska

Komondi Piroska

Végzettségem állattenyésztő mérnök. 13 éves korom óta kutyázom: kiállítások, vadászkutyázás, vércsapázás, tenyésztés, beagle-kutyaiskola szervezése és vezetése, emellett tanultam kutyakozmetikát, kutyakiképzést, majd belecsöppentem a mentőkutyázás világába. Hat évig kiképzésvezetőként koordináltam a csapat 15-25 kutyájának fejlődését, és képeztem a saját kutyáimat. Rengeteg mentőkutyás bemutató, vizsga és verseny szervezése, lebonyolítása, elvégzése közben részt vettem valós kereséseken, nemzetközi gyakorlatokon, mentőápolói és önkéntes tűzoltói tanfolyamon, dolgoztam mentő rohamkocsin. Képeztem kereső kutyákat, majd az Alapítvány keretein belül vakvezető kutyát. Ezzel egy időben állatorvosi asszisztensként dolgoztam, részt veszek kiképzési, etológiai, állatorvosi asszisztensi továbbképzéseken, hogy munkámat megfelelő színvonalon tudjam végezni.
A 2008-as év során látogattam egy rehabilitációs tanári képzést, melynek eredményeképpen sokkal hatékonyabb munkát tudok végezni a vakvezető kutyák kiképzése során.
2011-ben sikeresen elvégeztem a Habilitációs kutyakiképzői végzettséget adó OKJ-s tanfolyamot.
2012 évben Mentőkutya kiképzést indítottunk a miskolci Borsod Dogsport kutyaiskolával közösen, ahol megkezdtük a mentőkutyás utánpótlás nevelését. 🙂

(Mézes 2014, Jampi 2013, Frida 2013, Demi 2013, Miksa 2012, Mandula 2009)

Szolgálati kutyám:

Nyíriné Kovács Mária

A képen egy hölgy átölel egy vakvezető kutyát, aki egy sárga labrador.

Nyíriné Kovács Mária

Már gyermekkorom óta erős a kötődésem a kutyákhoz, folyton összeszedtem az összes kutyát a környékről és hazavittem. Szüleimnek rá kellett jönnie, hogy kell egy saját kutya a számomra, így 8 éves koromban megkaptam az első kutyámat, egy kaukázusi keverék személyében. Vakvezető kutyát 1992-ben kezdtem képezni a Csepeli Kutya Iskolában, ahol az első kutyám egy tündéri labrador lány volt. Ilyen jó természetű kutyával ritkán találkozik az ember, szinte segített a kiképzésben. Hat évet töltöttem a Csepeli Iskolában, ahol számos kutya kiképzése és átadása fűződött a nevemhez. Komoly tapasztalatot szereztem a kutyák kiképzése terén, és megismertem a vakok igényeit, amelyet munkám során hasznosítani is tudtam. 2007-ig GYES-en voltam gyermekeimmel, de a kutyázás nagy hiányát érezve 2008-ban csatlakoztam egy alapítványhoz, amely az anyagi források teljes kiapadása miatt 2010 decemberében megszűnt. Ezután vettem fel a kapcsolatot a Baráthegyi Alapítvánnyal, amely lehetőséget nyújtott arra, hogy azt a munkát, amely az életem részévé vált, továbbra is folytathassam. Remélem, hogy munkámmal számos vak embernek teremtek lehetőséget arra, hogy jól képzett kutyával közlekedhessen. 2011-ben habilitációs kutyakiképzői vizsgát tettem.

(Gordon 2017, Gandhi 2017, Felhő 2016, Gesztenye 2016,Gamma 2016, Fülöp 2016, Fidzsi 2016, Bonca 2015, Bözsi 2015, Fahéj 2015,Elvis 2014, Tex 2014, Maya 2014, Kira 2014, Cassie 2013, Vacak 2013, Andy 2013, Mézi 2012, Dani 2012, Jerry 2012, Frodó 2011, Sodó 2011, Mázli 2010)

Köbli Mónika

Köbli Mónika

Köbli Mónika

2004-ben végeztem a Debreceni Egyetemen, Környezetkutató szakon. Hosszú évekig egy polgármesteri hivatalban töltöttem be a környezetvédelmi ügyintéző feladatkörét. Folyamatosan éreztem, hogy valami hiányzik az életemből, de sok időbe telt, míg rájöttem, mi az. A kutyák és az, hogy segíteni tudjak olyan embereken, akik erre igencsak rászorulnak. Aztán jött az isteni szikra. 2009-ben felvettem a kapcsolatot egy vakvezető kutyák képzésére szakosodott alapítvánnyal és 2010. elejétől már csak ezzel foglalkoztam. Az alapítvány tönkrement, de a kolléganőmmel nem vagyunk azok a feladós típusok. Sok vakvágány után végre megtaláltuk a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványt, ahol végre a számunkra is fontos célok, erkölcsi és eszmei normák az irányadók. Remélem, minél tovább erősíthetem a csapatukat, és együtt sok rászoruló ember életét tehetjük könnyebbé! Úgy legyen… 2011-ben habilitációs kutyakiképzői vizsgát tettem.

(Frutti 2016, Tesla 2016, Nelson 2016, Gina 2015, Bogi 2015, Oti 2014, Emi 2014, Morisz 2014, Dana 2014, Nico 2013, Szeder 2013, Rusty 2012, Trevor 2012, Tami 2012, Ében 2012, Dennis 2011)

Mészáros Darinka

A képen Darinka guggol és átölel egy sárga labradort, aki mellette ül.

Mészáros Darinka

Amióta az eszemet tudom, mindig is szerettem a kutyákat, csodáltam a hűségüket és a jellemüket. Kisgyermek voltam még, amikor anyukámtól megkaptam Sheila Hocken Emma és én című csodálatos könyvét, ami hihetetlenül érzékletesen mutatja be vakvezető kutya és látássérült gazdája közötti önzetlen és szeretetteljes kapcsolatot.  A lebilincselő történet olyannyira magával ragadott, hogy ezután bárki megkérdezte, mi leszek, ha nagy leszek én azt feleltem, hogy vakvezetőkutya kiképző. És így is lett! Érettségi után megszereztem a járőrkutya kiképző, majd a habilitációs kutyakiképző képesítést. Olyan szerencsés voltam, hogy az iskola után felvettek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Vakvezetőkutya-kiképző Iskolájába, ahol 12 évig dolgoztam vakvezetőkutya kiképzőként. Idén azonban olyan fordulóponthoz ért az életem, hogy változtatnom kellett, de hivatásomat nem akartam feladni. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola lehetőséget biztosított számomra, hogy a csapathoz csatlakozva tovább dolgozhassak ezekkel a csodás kutyákkal, hogy tovább bővíthessem szakmai tudásomat és segíthessek látássérült embertársaimnak visszaadni önállóságukat.

(Brendon 2017)

Cserven Lajos

A képen egy férfi féllábon térdel és átölel egy kutyát, aki egy sárga labrador.

Cserven Lajos

Mint sok más kisgyerek én is állatorvos szerettem volna lenni, végül állattenyésztő üzemmérnökként diplomáztam. Dolgoztam az egri állatkórházban és a miskolci állategészségügyi telepen is, igazi élethivatásomra azonban, itt a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában találtam rá. Kutyakiképző segéd vagyok, kiképzésük első szakaszában,oktatom a leendő vakvezető kutyákat nyugodt, illedelmes viselkedésre. Az egész napot velük töltöm, rengeteget talpalunk, hogy megismerjék a város forgalmát, megtanuljanak mindenféle járművel utazni és minél több emberrel találkozzanak. Mellettem nebulóim azt is elsajátítják, hogy egy leendő vakvezető kutya ne is vegyen tudomást cicákról, galambokról és az ugató kis házi kedvencekről. Munkámat dicséri, ha a kutyák viselkedése már kifogástalan, amikor átköltöznek kiképzőjükhöz és megkezdődik a speciális, vezető munkára való felkészülésük.

(Fecske 2016, Brendon 2017, Grafit 2019)

Királyné Barkóczi Emese

A képen egy fekete labrador és egy border collie között ül Emese. A kutyák is ülnek.

Királyné Barkóczi Emese

2011-ben diplomáztam gyógytornászként, és már akkor kutyás mozgásfejlesztéssel foglalkoztam. Ezután szereztem meg a habilitációs kutyakiképző végzettséget,majd 4 és fél éven át a megyei kórházban dolgoztam a gyermek-rehabilitációs  osztályon, ahol saját terápiás kutyámmal fejlesztettem a gyerekeket. Hivatásomnak tekintem, hogy másokon segítsek, így örömmel csatlakoztam az alapítványhoz, hogy vakvezető kutyák képzésével a látássérült emberek életét is szebbé varázsolhassam.

(Google 2017, Mandy 2018, Infra 2018, Cora 2019, Iram 2019)

Szolgálati kutyám:

Szabó Gábor

Gábor és Freddy

Szabó Gábor

A szerelem – mint oly sokunknál – nálam is gyermekkorban kezdődött. Azóta töretlen a lelkesedésem a kutyakiképzés, valamint a témával kapcsolatos tanulási és fejlődési lehetőségek iránt.
A Kutyákkal az Életért Alapítvány, a jászberényi Mentőkutya Iskola és egy vállalkozás vezetése mellett az összes fennmaradó időmet kutyák kiképzésével töltöm. 1979 óta kereső- és kísérő szolgálati kutyák képzésével, 1993 óta mentőkutyák képzésével foglalkozom. A sikerek és a kudarcok mellett megtalálnak a kihívások is. Problémákat oldok meg, célokat tűzök ki magam elé, melyeket minden nap újak követnek. Meghatározó feladatot vállaltam a HUNOR Mentőszervezet kutyás egységében is. Munkám valódi eredménye azért mégiscsak az, ha egy hazai vagy külföldi bevetés során megtaláljuk az eltűnt embereket. Új projektként kutatjuk a diabetes rohamjelző kutyák kiképzésének lehetőségét is.
A vakvezető kutyák képzésével a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítvány felkérésére kerültem kapcsolatba, mely szintén tele van kihívásokkal. Sok munkával, és sok örömmel jár visszaadni egy vak ember szabadságát egy kiképzett kutyával, amely vigyázza minden lépését: ez valódi siker.

(Jampi 2013, Lili 2009, Blinki 2008)

Dánffy Brigitta

Brigi Kirával

Dánffy Brigitta

Kisgyerekkorom óta mindenem a kutya. Kiképzésükkel 1994-ben kezdtem foglalkozni, akkor még hobbi szinten. 1998-ban jött a fordulópont az életemben: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei napilapban – a Kelet-Magyarországban – megjelent egy felhívás, miszerint leendő mentőkutya-kiképzőket keres a Nyíregyházi Polgári Védelem. Ekkor kezdődött a mentőkutyás pályafutásom, ami az életem egyik legfontosabb részévé vált. 2001-től Jászberényben folytattam a mentőkutyás tevékenységet az akkor alakult Mentőkutyás Egyesület egyik alapító tagjaként. 2004-ben a Kutyákkal az Életért Alapítvány, 2009-ben pedig a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítvány önkéntes kutyavezetője lettem. Az eltelt évek során igyekeztem minden lehetőséget megragadni a tanulásra, több kutyát levizsgáztattam, néhány szép eredményt is tudhatok magam mögött. 2008-ban megszületett az első, 2010-ben pedig a második kislányunk, és a családalapítás miatt a kutyázás átmenetileg egy kicsit háttérbe szorult, de folyamatos maradt, hiszen 2009 májusában vizsgázott le vak gazdájával első, önállóan képzett vakvezető kutyám, és a mentőkutyázásban is sikerült ezen időszak alatt teljesíteni a kitűzött célokat. A kutyázás számomra egy olyan pluszt adó igazi hivatás, amivel a rászoruló embereken segíthetünk, vagy életüket könnyebbé tehetjük: mentőkutyával vagy vakvezető kutyával…

(Maszat 2007)

Lékáné Viszokai Katalin

(Google 2017, Gerbeaud 2016, Bodza 2015, Ebu 2014, Locum 2014, Cody 2010)

Dobainé Demján Vera

(Ebu 2014, Kenobi 2014, Szilaj 2014, Leo 2013, Maximus 2012, Dömper 2011, Argó 2010, Huba 2009, Fidó 2009, Lora 2008)

Juhászné Mályi Edit

(Henna 2011, Oszkár 2011, Strimmel 2010)

Rózsa Linda

(Suzy 2009, Miru 2009, Bogi 2008, Amál 2006)

Ossza meg másokkal is!

Vissza az oldal tetejére