18449149-1-05
Támogasd adód 1%-ával a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolát! Adószámunk: 18449149-1-05
International Guide Dog Federation
European Guide Dog Federation
Semmelweis garancia védjegy

Sajtó

2019

05. 19 -Korábban félt a kutyáktól, ma már a második kölyköt neveli Marika
Sosem volt kutyája, és az igazat megvallva, kicsit tartott is tőlük. Az nlcafe cikkében olvashatod, hogy azóta Marika a második kölyköt neveli, hogy segítsen a látássérült embereknek!

05.12 Vakvezető kutyákat képeznek Miskolcon
Iris és kölyke, Márvány bemutatkozott az M1 műsorában. 8:05 perctől kiképzőnk, Cserven Lajos nyilatkozik arról hogyan zajlik a vakvezető kutyák kiképzése és miben tudja segíteni egy vakvezető kutya gazdája mindennapjait.

05.05 – Éveket kell várni vakvezető kutyára
Hihetetlen sok időbe, akár három évbe is telhet, mire egy látássérült vakvezető kutyát kap. Az országban alig 200 ilyen kutya van, a kiképzésük megközelítőleg két millió forint – derül ki a Tények riportjából.

05.05 – Több vakvezető négylábúra lenne szükség
Hosszú a várólista a vakvezető kutyákra, a megyében is akad olyan, aki már egy éve várakozik kiképzett négylábúra. Ha viszont megvan az ideális eb, az óriási segítség a gazdinak.

05.01 – Nincs elég vakvezető kutya hazánkban, pedig óriási szükség lenne rá
A látássérülteknek 1-3 évet kell várniuk egy vakvezető kutyára, amely idő csak akkor lenne rövidebb, ha több állatot képeznének ki. Erre azonban sem elegendő intézmény, sem elég ember, sem elég pénz nem áll rendelkezésre – írja a Világgazdaság.

04.29 – Erzsébet az életét bízza Gesztenyére
Gesztenye a múltkor játékból ellopta a gazdija papucsát: “Megmutattam neki egy jutalomfalatot, és megkértem: ha visszahozod, ez a tiéd lehet. Nagy kópé volt, rögtön indult a papucsomért” – büszkék vagyunk rá, hogy Gesztenyét mi képeztük a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában. Erzsébet a Kisalföldnek adott interjút.

04.29  -Oviból a kiképzésre – Tudj meg mindent a vakvezető kutyákról
A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetőjét és a tenyésztési program koordinátorát, Komondi Piroskát a vakvezető kutyák neveléséről nyilatkozott a Life magazinnak.

04. 27 – Nyolcvanezer látássérült és 200 vakvezető kutya
A vakvezető kutyák képzése ma nagyobbrészt adományokból történik Magyarországon, kiképzésük két és fél év. A labradorok között ma már létezik egy kifejezetten segítőkutya-vérvonal – mondta az InfoRádiónak a Vakvezető Kutyák Világnapja alkalmából dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola elnöke.

04. 27 – Vakvezető kutyák a Petőfi TV-ben
Kölyöknevelőnk, Sápi Andrea három kutyánkkal szerepelt a Petőfi Tv Én vagyok itt című műsorban. Fidzsi, Kappa és a kicsi Müzli a videó 31. percétől láthatóak.

04. 26. – Négylábú segítség – Alma, Hablaty és Dolly
A vakvezető kutyák nem segédeszközök, hanem társak. Fontos, hogy a vakvezető kutya és a látássérült ember között meglegyen a kémia. A Fókusz műsorából kiderül, hogyan lesz egy kölyökkutyából vakvezető kutya. A videóban Maróthy Miklós, Alma kölyöknevelője is nyilatkozik arról mivel jár egy kölyök nevelése. Kiképzőnk, Nyíriné Kovács Mária elmondja hogyan zajlik egy vakvezető kutya vizsgája.

04.24. – Nemcsak a látássérülteknek nagy segítség a vakvezető kutya
Kutyáink egész életükben vigyázzák gazdáik lépteit, mi pedig segítjük és kísérjük őket egész életük során –  erről beszélt kiképzőnk, Nyíriné Kovács Mária az RTL Klub Reggeli című műsorában.

04.17. – Sérülten is mentett Trafi
Trafi kutyáról sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy ne lenne sokoldalú. Mentési, terápiás és vakvezetői feladatokat is ellát, nemrégiben pedig a NATO-t is lenyűgözte egy romániai gyakorlaton – írja a Bors.

04.15. -Vakvezető kutyája mentette meg egy nő életét

Négy éve van a Török családdal Morris, a vakvezető kutya. Egyszer ő mentette meg gyengénlátó gazdája életét, amikor bekísérte a fürdőszobába.

04.14- Életet mentett a vakvezető kutya

A Tények arról számol be, hogy a kutya ugyanis megérezte, hogy nagy a baj és jelzett az asszony férjének, aki már ájultan találta meg a feleségét.

04. 07. – Kulisszatitok: Így készül a kutyás videó
Eláruljuk, nem egyszerű egy ilyen kutyás bejelentkezés, ha kíváncsiak rá, hogy Linzer hogy tűrte a kamrát és a mikrofont, az RTL Klub oldalán bepillanthatnak a kulisszák mögé!

04.07. Több vakvezető kutyára lenne szükség
Az ATV Híradó a műsor 15. percétől arról számol be, hogy több vakvezető kutyára lenne szükség ahhoz, hogy minden látássérült, aki erre igényt tart vakvezető kutyához juthasson.

04.07. – Miből lesz a vakvezető kutya?
Magyarországon még mindig jóval kevesebb a vakvezető kutya, mint amennyire szükség lenne. A Baráthegyi Kutyaiskola tenyészprogramot is indított, hogy néhány éven belül megtöbbszörözzék a vakvezető kutyák számát.

04.07 – Tenyészprogram, hogy legyen elég vakvezető
Még sokat játszanak, de egyre okosabbak, hamarosan pedig látássérülteknek segítenek. A legkisebb vakvezető tanoncok vizsgáztak a Baráthegyi Kutyaiskolában.

04. 03 – Vakvezető kutyával Bécsben
Bécsben máshogy bánnak a vakvezető kutyákkal – meséli Eszter és Szabolcs az Index videójában.

03.29 – Ikon ikonná vált
Ikon a vakvezető kutya Az M2 Petőfi TV Én vagyok itt c. műsorának 2019. 03. 29-i adásában szerepelt, a műsor 57. percétől látható.

03.23. – Látássérült nő segíti a vakvezető kutyákat
Látássérültként úgy támogatja sorstársait, hogy otthonában gondozza leendő vakvezető kutyáinkat! Nézd meg a TV2 interjúját Katalinnal és benne a 10 egy hónapos labradorral.

03.19. -Így tanul vakvezető kutyának Iram

Bár Iram vakvezetőnek tanul, kiképzője szerint valósággal habzsolja az életet, semmiből sem akar kimaradni – írja a Blikk.

03. 12. – Sikerélmény a gazdinak is a vakvezető labradorok nevelése
Katalin gyengénlátóként vállalta, hogy 2 hónapos korukig gondozza leendő vakvezető kutyáinkat. A 10 kicsi április közepén önkéntes kölyöknevelőkhöz kerül. (BorsodOnline)

03.11 – Artúr, Ikon és Huba a kamerák előtt
A 11 éves Huba végre szerető gazdára talált, a Ripost videójából pedig közelebbről is megismerkedhetsz a nyugdíjba vonult vakvezető kutyus új otthonával és családjával.

03.06 – Megszülettek Iris kölykei
Korábban beszámoltunk róla a Borsban, hogy Iris életet adott tíz gyönyörű kiskutyának. Azt viszont még nem írtuk meg, hogy Irist, Török Sándorné Katalin gondozza, aki korábban a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolától kapta vakvezető kutyáját, Morrist, és úgy érzete, hogy most valami nagy dolgot tehet. Tett is.

02.24. – A valódi szeretet megértésére tanította nevelőjét a leendő vakvezető kutya
A 66 éves Szűcs Marika másodszor vállalkozott arra, hogy önkéntes nevelője lesz egy leendő vakvezető kutyának a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kölyöknevelői programjában. Marika állítja, Ikontól tanulta, hogy szeretettel mindent el lehet érni a kutyáknál.

02.23 – Nyugdíjba vonult Joey
Tíz év után nyugdíjba ment Joey, a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola egyik legöregebb kutyája. A golden retriver egy miskolci látássérült férfi mindennapjait tette könnyebbé. A férfi nemrég új kutyát kapott, akivel azonnal összebarátkoztak.

02.22 – Leendő vakvezető kutyák születtek
10 óra alatt 10 kölyköt hozott világra a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola anyakutyája, Irisz. Ennek köszönhetően megérkezett a vakvezető kutyák legfrissebb generációja.

02.06 – Vak­ve­zető ku­tyája miatt nem száll­ha­tott fel a gépre Máté
Annak ellenére sem engedték felszállni a Wizz Air hétfő reggeli, Londonba tartó járatára Móricz Mátét és vakvezető kutyáját, Fülöpöt, hogy az állat minden egészségügyi papírja rendben volt.

02.05 – Önkéntesek vigyáznak a vakvezető kutyákra
Iris egy hónap múlva hozza világra vakvezetőnek szánt kölykeit az örökbefogadójánál – írja a BorsodOnline.

01.23 – Nyugdíjas lett Huba
Kilenc évet szolgált vakvezető kutyaként, most nyugdíjba vonul Huba, a labrador és golden retriever keverék négylábú.

01.17. – Sokan szeretnék Hubát
Elképesztő érdeklődés övezi a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány felhívását, amelyben otthont keresnek nyugdíjas éveire Hubának, a vakvezető kutyának – írja a BorsodOnline.

2018

12.20 -Szeme helyett Indigó lesz a szeme
Heteken át készült a pénteki vizsgára Antal és vakvezető kutyája. Ha sikerül, indulhat a közös barangolás. Interjú: Puskás Antallal.

11.29. – A kutyák hatodik érzéke
A kutyák és a macskák elképesztő módon rá tudnak hangolódni gazdájuk érzelmi állapotára. Ha szomorú, odadörgölőznek hozzá, mintha vigasztalni akarnák. Szintén az erős érzelmi kötődés jele, hogy már órákkal korábban ott ülnek az ajtóban házi kedvenceink, mielőtt haza érkezünk. A vakvezető kutyák munkája során kifejezetten gyógyító lehet a háziállatok érzékenysége.

10.22 Évente átlagosan 25 vakvezető kutyát képeznek ki Magyarországonmondta az InfoRádiónak a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke. Mezősi Tamás szerint ennek a számnak legalább a tízszeresére lenne szükség.

10.22. – Óriási a hiány vakvezetőkből
Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt a problémáról az Inforádiónak: évente átlagosan 25 vakvezető kutyát képeznek ki Magyarországon, de legalább 250 kellene.

10.17 Vakvezető kutyája miatt nem talál albérletet Máté
Naponta négy órát ingázik Dunaújvárosból az ELTE-re, majd vissza Móricz Máté, aki szeptemberben kezdte felsőoktatási tanulmányait, most albérletet keres.

10.13 – Így dolgozik egy vakvezető kutya
Vezényszóra felveszi és vissza is adja elejtett kulcsát a tulajdonosának Indigó. A kis vakvezető labrador segített megmutatni a Bors munkatársának, milyen lenne, ha látássérültként kellene élnie.

10.09 – Joey, a nyugdíjas
Tíz év után nyugdíjba ment Joey, a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola egyik legöregebb kutyája. A golden retriver egy miskolci látássérült férfi mindennapjait tette könnyebbé. Együtt jártak mindenhová.

09.17 – Ismerjük meg Indigót
Vezényszóra felveszi és vissza is adja elejtett kulcsát a tulajdonosának Indigó. A kis vakvezető labrador segített megmutatni a Bors munkatársának, milyen lenne, ha látássérültként kellene élnie.

08.12 – Így élte meg Viktor, hogy majdnem elütötték
Elkapta a vakvezető kutya fejét egy autó sárvédője, a sofőr simán továbbhajtott. 

08. 10. – Figyelmetlen autós majdnem elütötte a vakvezető kutyát és gazdáját
Figyelmetlen autós ütötte el majdnem a vakvezető kutyát és gazdáját Budapesten – számol be róla az ATV.

08.02 – Vakvezetők tanítottak Arnóton
Arnóton vendégeskedett a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány két kollégája és két kutyája, ahol a fogyatékkal élők mindennapjaiba engedtek bepillantást a témára nyitott evangélikus egyházközség gyermektáborában, általános iskolásoknak.

05.18. Megkerült a segítők autója Miskolcon
Május 7-én megkerült a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány márciusban ellopott autója, miután adományokból már vásároltak egyet.

04.18. – Így képezik ki a vakvezető kutyákat
A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola azért dolgozik, hogy javítsa látássérült embertársaink életminőségét vakvezető kutyák kiképezésével és átadásával. Most bepillantást nyerhettek a kutyakiképzők mindennapjaiba!

03.24 – Hagyjuk dolgozni a vakvezető kutyát
Problémák sorát kellett átélnie az elmúlt négy évben egy látássérült férfinak a vakvezető kutyájával. Facebook-oldalán pontokba szedve mutatott rá, hogy a sokszor jó szándékú járókelők milyen galibákat okoznak tudatlanságból.

03.13. – Ellopták a baráthegyi alapítvány autóját
Március 13-ára virradó reggelre eltűnt a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány egyik autója. Az átalakított autó a kutyák szállítását szolgálta, felszerelések is voltak benne.

01.26 – Egy vakvezető kutya kiképzése kölyökkorban kezdődik
Egy hete születtek meg azok a kutyakölykök, akikből később nagy eséllyel vakvezető kutya válik majd. Kiképzésük szinte az első perctől tart, hiszen a későbbiekben rendkívül fontos szerepet fognak betölteni látássérült gazdáik életében.

01.22 – Hat kiskutya született
Megszülettek a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola programjának első kiskutyái.

01.12. – Amerikából érkezett új kutya
Különleges adománnyal, egy amerikai vakvezető kutyával és annak utódaival gazdagodott a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola.

01.08. – Tízszer ennyi vakvezető kutyára lenne szükség
A jelenlegi kapacitás tízszeresére lenne szükség ahhoz, hogy minden kutyát igénylő vak ember megkaphassa segítő négylábúját – írja a Magyar Idők.

2017

12.10 – “Papíros” segítő lett Gyömbér Miskolcon
Kedden vizsgázott a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány miskolci központjában Kiss Barnabás és vakvezető kutyája, Gyömbér. Kiss Barnabás mindennap Tornyosnémetiből jár be dolgozni Miskolcra.

08.12 – A hétköznapi hősök közöttünk élnek
Ha jobban körülnézünk, akkor talán éppen a lábunknál vagy az udvaron „kallódnak”. Őket keresi most a Profession.hu segítségével a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

07.27. – Interjú a Baráthegyi Iskola egyik alapítójával
Interjú Lékáné Viszokai Katalinnal, a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola egyik alapítójával

05.03 – Vakvezető kutya vizsgáját tartották nemrég Győrben 
Gazdival és kutyusával közvetlenül az eredményhirdetés után találkoztunk. Örök élmény maradt az a pár óra, amit Gesztenyével és Erzsivel töltöttünk.

04.27. – Hangjelzéses közlekedési lámpákra lenne szükség
Több olyan lámpára van szükség, amely a látássérült embereknek hanggal is jelez a forgalmas kereszteződésekben. Az önkormányzatok, kórházak, rendelőintézetek közelében is hiányoznak a „beszélő” közlekedési lámpák – derült ki a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola felméréséből.

04.09 – Vakvezető kutyákat fogadhattak örökbe Miskolcon
Leendő gazdiknak tartott oktatást április 2-án vasárnap a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány.

2016

04.27. -Borcsa nyugdíjba vonult, helyette Fanni állt munkába
Izgatottan indult a hétfő reggele Vida Zoltánnak, hiszen kutyájával, Fannival vizsgára készültek. 

2015

04.16 -Az 50. Baráthegyi vakvezető
Sok ezer ember ünnepelhet egy Miskolcon gyökerező jubileumot hazánkban: sikeres vizsgát tett az 50. Baráthegyi-vakvezető április 15-én, tegnap Bács-Kiskun megyében.

01.21 -Látók vakvezető kutyákkal
Megkezdte idei érzékenyítő foglalkozásainak sorát a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola – írja a BorsodOnline.

01.09 – Vizsgát tett a megölt vakvezető kutya utódja
Nemzetközi elismeréssel zárta az óévet, az újat pedig egy tragikus sorsú vakvezető kutya utódjának sikeres vizsgáztatásával kezdte a miskolci Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola.

Jobban megismerné Alapítványunk tevékenységét?

Pillantson bele a hétköznapokba!

Kíváncsi rá, hogy hogyan teljesít szolgálatot egy vak srác a polgárőrségnél vagy arra, hogy hogyan dolgozik Lívia, a pszichológus a Vakok Általános Iskolájában? Most elmondják, miben segít nekik Cody és Opálka, hogyan működnek együtt a hétköznapokban.

Tudja, milyen kevés embernek van vakvezető kutyája? Ebből a kisfilmből megismerhetjük a magyarországi vakokra vonatkozó számadatokat is, és levonhatjuk a következtetést, mennyivel több vakvezető kutyára lenne szükség!

Hogyan élhet aktív életet egy vak ember? Erről szól a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Hősök terén rendezett figyelemfelkeltő akciója a Fehér Bot napján, amely a 101 vakvezető kutya nevet viseli. Körülbelül ennyi van ugyanis jelenleg, de ennél jóval többükre lenne szükség…

Ossza meg másokkal is!

Vissza az oldal tetejére