18449149-1-05
Támogasd adód 1%-ával a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolát! Adószámunk: 18449149-1-05
International Guide Dog Federation
European Guide Dog Federation
Semmelweis garancia védjegy

Sajtó

2020

09.09 – Segíteni akartak a látássérült nőnek a buszon, de rossz vége lett
Egy megrázó esemény után Bartus Barbara fontos kéréssel fordul a látó emberekhez. Az ő történetéről számol be a Femina.hu. oldal.

09.08 – Egy vakvezető kutyával közlekedő nőt lerántottak a buszon
Nagyon megijedt az a vak, mozgássérült nő, akit lerántottak a buszon. Hiába volt ott vakvezető kutyája, valószínűleg őt is megrángatták, ezért a nő elesett. Nem bűnügyről van szó, hanem a tévesen értelmezett segítségadásról, pedig egy vakvezető kutya önállóságot és biztonságos közlekedést jelent, amennyiben hagyják dolgozni – írja a Blikk.

07. 27. – Fények gátlások és manírok nélkül
Aki egyszer volt vaksötét koncerten, biztosan visszavágyik újra. A vakok és látássérültek számára hangoskönyveket készítő Bodor Tibor Kulturális Egyesület kezdeményezése nézőpontváltásra késztet – írja a Népszava.

07.27 – A kutyák kiszagolhatják a koronavírust
A koronavírus-fertőzött személyek kiszűrésében segíthetnek a kutyák, legalábbis egyre több külföldi ország kezdett el kutatni és kísérletezni a témában – írja a Blikk.

07.24 – Zenészt faragtak a vakvezető kutyából 
Igazi zenészkutya Dandzsi, a tapasztalt vakvezető német juhászkutya. Rendszeresen elkíséri zongoraestjeire gazdáját, Kardon Annamáriát és kedvesét, Maximiliant – írja a Blikk.

07. 24 – Kiszagolják a koronavírust
Hazánkban is létezik olyan kiképzési irány, aminek célja, hogy a kutyák felismerjenek különböző betegségeket, illetve hogy a beteg gazdájuk változó állapotát jelezzék – mondta az Észak-Magyarországnak dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány segítőkutya-kiképzője.

07.23 – Koncert vaksötétben egy gyönyörű vakvezető kutyával
Egy előadás Szalóki Ágival, valamint a Budapest Bárból is jól ismert Németh Jucival és Kollár-Klemencz Lászlóval, akik egy színpadon mutatatták meg, hogy a zene átélése milyen különleges élmény fények nélkül. Ebben egy gyönyörű vakvezető kutya is segítette őket – írja az nlc.hu.

07.08 – Az ovisokhoz látogatott el a Vaklufis
A pécsi Kishajó Baptista Óvodában lepte meg a gyerekeket, ahol egy kötetlen beszélgetés keretében tartott érzékenyítő foglalkozást. Lakatos Norbert ebben a közegben is otthonosan mozog, hiszen számtalan ilyen előadást tartott már – számol be róla a boon.hu oldal.

06.30 – Együtt buliztak a vakvezető kölykök
Vidám csaholással és boldog farokcsóválásokkal köszönthették egymást hosszú idő után először a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola ifjú növendékei Miskolcon – írja a Bors.

06.19. – Sikeresen végigcsinálta Körte a karantén utáni első vizsgát
Kis vizsgadrukk után Dombai Mihály (36) és hű társa, Körte bebizonyította, milyen magabiztos páros – írja a Blikk.

05.27 – Kölyökkel egy kávézóban
Élvezetes folyamat a közös tanulás a vakvezetőkutya-tanoncok és önkéntes nevelőik számára is – derül ki a boon.hu cikkéből.

05.25 – Müzli nem feledte el kölyöknevelőjét
Születésnapi poszttal lepte meg egykori kölyöknevelőjét Müzli, a vakvezető kutya – írja a boon.hu oldal.

05. 19 – Amőbával és gördeszkázással telt a karantén a vakvezető kutyáknak
Az egyik amőbázott, a másik itt a piros, hol a pirost játszott eldugott tárgyakkal. Változatos módon telt a járvány miatti karantén-időszak a vakvezető-kutya kölyköknek. A Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskolában nevelőszülőknél vannak a kiskutyák. Az elmúlt időszakban náluk is gond volt, hogyan töltsék el az időt a bezártságban – derül ki az RTL Híradó riportjából.

05. 19 – Fontos határidő közeleg
Az 1+1 százalékokról is szerda éjfélig lehet rendelkezni. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolánál azt mondják: a járványhelyzet miatt éppen azok a programok maradtak el, amikor a támogatóknak meg tudták volna mutatni, hogy mivel foglalkoznak. Berta László, az iskola munkatársa az ATV Híradónak azt is elmondta, hogy a szakmai segítségadás a kölyöknevelők felé videós megoldásokkal, telefonon – ha személyesen nem is – de tovább folytatódott.

05.11 – Segítőkutya gondoskodik a látássérült Ervinről és a szintén megvakult labradorjáról, Bogyóról
Igazán különleges kapcsolata van két kutyának és gazdájuknak, hisz a kis csapatból ketten is látássérültek. Az életerős fekete labrador vezeti Krekács Ervint és idős barátjukat, a sárgás színű Bogyót, aki azért szorul segítségre, mert megvakult – írja a Blikk.

05.11 Bogyó a vakvezető kutya elvesztette a látását

A Fókusz adásában az 58. perctől látható Bogyó, Ervin és Tex története. Idős korára Bogyó a labrador megvakult, de gazdája. a látássérült Ervin nem mondott le róla, nála tölti nyugdíjas éveit a hűséges kutya.

05.10 – Gazdájával maradhat a megvakult vakvezető kutya
Lehetséges, hogy egy vak ember egyszerre két vakvezető kutyával közlekedjen? Nagyon is! Mutatjuk a példát!

05.02 – Szerető családot kapott Nico, a nyugalmazott vakvezető kutya
Szerető családra lelt Nico, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola nyugalmazott négylábúja. Nicónak nemrég hunyt el a gazdája, így a kiképzéséért felelős kutyasuli gazdikereső felhívást tett közzé – írja a Blikk.

05.01 – A Vaklufis a kutyájával és alkotással vészeli át a karantént

A karantént vakvezető kutyájával, Tamival vészeli át Lakatos Norbert, vagy ahogyan a többség ismeri, a Vaklufis. Norbi az alkotással most sem állt le, a pécsi transzplant ambulanciának adta embernagyságú lufi szobrát – írja a Blikk.

04.27 – Ma van a Vakvezető Kutyák Világnapja

Április 27-e a Vakvezető Kutyák Világnapja. Ezek a négylábúak nagyon komoly, felelősségteljes munkát végeznek, és nem alkalmas rá akármelyik kutya. A jelenlegi helyzetben sem állt meg a kutyák kiképzése, hiszen leendő gazdáik várják őket, trenírozásuk így otthoni körülmények között történik – írja a behir.hu. Nagyon sok tévhit él az emberekben a vakvezető kutyák kiképzésével, munkájával kapcsolatban – írja a Budaörsi Napló.

04.27 – Ünnepeljük a vakvezető kutyákat

A vakvezető kutyával közlekedők általában nagyon önálló, társadalomba integrált életet élnek, ami ebben a helyzetben is segíti őket az életük megoldásában. A siker része az is, hogy a négylábú segítőik a kevesebb mozgást lehetővé tevő karanténban is sok örömet adnak, és mintegy terápiás kutyaként működnek – írja a haziallat.hu

04.25 – Megtalálták Nico, a nyugdíjas vakvezető golden retriver új gazdáit
Új gazdára talált Nico, a 9 éves vakvezető kutya, akit előző gazdája elvesztése után nyugdíjazott a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola. A kutyaiskola választása egy háromtagú családra esett, ahol a szülők, András és Andrea munkarendje megengedi, hogy sok időt töltsenek a kutyával. Óvodás kislányuk, Hanna pedig egyszerűen imád Nicoval játszani – számol be róla a 444.hu oldal.

04.16 – Új gazdit keres Nico
Komondi Piroska a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője a Mokkában elárulta: egy vakvezető kutya ugyanúgy átéli a gyászfolyamatot, hiszen elvesztette a gazdáját.

04. 15 – Mire vigyázzanak a látássérült emberek járvány idején?
Járvány helyzetben a vakok és a gyengénlátók különösen nehéz helyzetben vannak, hiszen ők látás híján kénytelenek tapintásukra hagyatkozni. Ők miként védhetik magukat hatékonyan az esetleges fertőzéstől, mire kell különösen ügyelniük? Erről kérdezte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírlap Lu­kács Ágotát.

04.14 – Elárvult vakvezető kutya keres gazdit
Nico egy közepes termetű, hivatásából következően óriási türelemmel és szeretettel rendelkező, krémszínű golden retriever kan – derül ki a PetőfiTV riportjából.

04.13 – Szerető családot keres Nico a nyugdíjas éveihez

A kilencéves vakvezető kutya néhány hete elveszítette a gazdáját – írja a boon.hu oldal.

04.07 – Nyugdíjazták Nicót, a vakvezető kutyát, új gazdát keres

Nico egy 9 éves vakvezető kutya, aki pár hete elveszítette a gazdáját, és a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola a kora miatt az állat nyugdíjazása mellett döntött, így most örökbefogadó családot keresnek neki, ahol a nyugdíjas éveit eltöltheti – írja a 444.hu oldal.

04. 07 – Bemutatjuk Nicot, a nyugdíjas vakvezető kutyát

Nico, a 9 éves vakvezető kutya, örökbefogadó családot keres magának – számol be róla a Blikk.

03.30 – Otthonról is segítik a gazdikat

“Napi jelleggel tartjuk a kapcsolatot a kliensekkel, mindaddig, amíg erre szükségük van” – nyilatkozta Komondi Piroska a Fehérvár TVnek.

03.29 – Otthon képzik a vakvezető kutyákat
A koronavírus-járvány miatt a trénerek most csak otthon dolgozhatnak a kutyákkal. Pedig főként plázákban, piaconokon és tömegközlekedési eszközökön tudják felkészíteni őket. A járvány miatt a szakemberek azt is tanácsolják: hazaérve mindig fertőtlenítsék a kutyákat – derül ki az RTL Klub Híradójából. 

03.29 – Embert próbáló feladat és nagy boldogság a vakvezető kutya képzése
“Nagyon sok új tapasztalatot szereztem és rengeteget tanultam a kutyák viselkedéséről, neveléséről, tanításáról és gondozásáról a kiképzők által. Olyan tudással gazdagodtam, amelyet később is felhasználhatok, akár ha saját kutyám lesz. A kutyák által pedig új ismerősökre is szert tettem” – mesélte kölyöknevelőnk, Speier Sára a 24.hu-nak.

03.23 – Koronavírus: A veszélyhelyzet miatt már a vakvezető kutyák is otthonról dolgoznak

Sok feladat van a kiképzés során, főleg a kezdő kutyáknál, amihez nem szükséges zsúfolt helyekre látogatni” – mondta Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola alapítvány szakmai vezetője.

03.23 – Otthonról dolgoznak a vakvezető kutyák

A koronavírus-járvány miatt a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola is átalakította munkarendjét. Immár minden kollégájuk, így a kiképzőik is otthonról, home office-ban dolgoznak. Erről beszámolt a Kisalföld is.

03.22 – A koronavírus miatt sétáltatás után tisztítsuk meg a kutyákat is!

Érdemes arra is figyelni, hogy a gazdák ne simogassák egymás kutyáját – írja a Blikk.

03.22 – Még a vakvezető kutyákat is otthon képzik ki

A képzés általában fél évig tart, már ezeket a kutyákat is várják leendő gazdáik, így a kiképzés nem állhat meg, haladniuk kell tovább – írja az Origo.

03.21 – A vakvezető kutyák is home office-ban gyakorolnak

Sok olyan apró feladat is van, ami nem része a vizsgának, de egy látássérült ember mindennapjai jelentősen megkönnyítheti. Ilyen a leesett tárgyak megkeresése és a gazdi kezébe adása, a vakvezető hámba történő bebújás, az ülőhelyek megkeresése és mutatása, a szék vagy asztal alá bújás – írja az Index.

03.21 – Otthon gyakorolnak a vakvezető kutyák

A koronavírus járvány miatt a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola is átalakította munkarendjét: otthonról dolgoznak a kiképzők – számol be róla a HírTv.

03.21 – A kutyákra is figyelni kell

A kutyák nem kapják el a koronavírust és nem hordozók, ugyanakkor a tisztaságukra most még jobban oda kell figyelni, mert nincs kizárva, hogy bundájukon átvihetik a vírust.

03.21 – Koronavírus – Séta után ajánlott fertőtleníteni a kutyákat

A koronavírus-járvány miatt érdemes a kutyasétáltatásból hazaérve áttörölni az állat szőrét fertőtlenítő törlőkendővel.

03.21 – Séta után fertőtleníteni kell a kutyákat

A kutyák nem kaphatják el a betegséget, de a bundájukon bevihetik a lakásba a koronavírust. A koronavírus-járvány miatt érdemes a kutyasétáltatásból hazaérve áttörölni az állat szőrét fertőtlenítő törlőkendővel, a mancsát pedig szappanos vízzel megmosni – javasolta a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola.

03.21 – Érdemes lehet a házi kedvenceink tisztaságára még inkább odafigyelni

Akár a kutyák bundáján is megtapadhat a koronavírus, figyelmeztet a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola.

03.21 – Házi kedvencünket sem árt jól megmosni, ha megsétáltattuk

A kutyák nem kapják el a koronavírust és nem hordozók, ugyanakkor a tisztaságukra most még jobban oda kell figyelni! Erről a Kisalföld és a Délmagyar is beszámolt!

03.21 – Így hat a koronavírus-járvány a vakvezető kutyákra

Átalakította a vakvezető kutyák kiképzését is a koronavírus-járvány.  Mivel a kiképzők otthoni munkavégzésre kényszerültek, a karantén ideje alatt kerülik a forgalmas helyeket, pl. a plázákat, a tömegközlekedést, a mozikat, és a csendesebb utcákban, illetve otthon gyakorolnak – írja az nlc.hu.

03.20 – A vakvezető kutyák képzése is átkerült home officeba

A koronavírus járvány miatt a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola is átalakította munkarendjét, kiképzőik otthonról dolgoznak – közölte az iskola.

03.20 – Koronavírus: már ott is terjed a home office, ahol nem számítottunk rá
A járvány miatt azt javasolják a kutyatartóknak, hogy hazaérve töröljék át a kutya szőrét fertőtlenítős törlőkendővel, a mancsát mossák meg szappanos vízzel, és ne simogassák egymás kutyáját.

03.20 – A koronavírus-járvány miatt így zajlik most a vakvezető kutyák kiképzése

„A karantén ideje alatt kiképzőink kerülik a forgalmas helyeket, pl. a plázákat, a tömegközlekedést, mozikat, a csendesebb utcákban és otthon gyakorlunk. Sok feladat van a kiképzés során, főleg a kezdő kutyáknál, amihez nem szükséges zsúfolt helyekre látogatni” – mondta Komondi Piroska.

03.17 – A vakvezető kutyák veszélyben vannak pihenőidejük alatt

Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórtak szét azon a helyen, ahol az egyik vakvezető kutyánk dolgozni jár. A vakvezető kutyák jobban kivannak szolgáltatva az ilyen helyzeteknek, mert látássérült gazdáik nem minden esetben képesek megakadályozni, hogy a kutyák elcsábuljanak egy csali falatnak.

03.16 – Szorgalmasan gyakorol, mert vakvezetőnek készül

Óda jelenleg a pórázon való sétával ismerkedik, és korának megfelelő feladatokat végez, például hogy leüljön a gazdi lába mellé vagy ne egyen fel semmit a földről, ne reagáljon az idegenekre. Természetesen bőven jut ideje játékra, pihenésre és a jutalomfalatokra.

03.11 – Szívmelengető: evezőversenyeken vesz részt a látássérült Mihály, vakvezető kutyája várja őt a parton

Bár sokan azt gondolják, a látássérültek nem űzhetnek olyan sportokat, mint a látók, Dombai Mihály (36) erre sokszorosan rácáfol. A férfi három éve sárkányhajóversenyekre, kenumaratonokra jár, az aranyérmek pedig évről évre egyre csak gyarapodnak tahitótfalui otthonában.

02.23 – Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórt szét valaki Szolnokon
Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórt szét egy ismeretlen Szolnokon egy olyan területen, ahol vakvezető kutyák is dolgoznak – írja az Origo.

02.23 – Vacak kénytelen lesz szájkosárban dolgozni?
Egy – feltehetően beteg – ember tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórt szét Szolnokon a megyei vakok és gyengénlátók egyesületének irodája előtt, ahol Vacak és vak gazdája, Lukács Ágota dolgozik.

02.23 – Felháborító: tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórtak szét a vakvezető kutyáknak Szolnokon
Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórtak szét azon a helyen, ahol a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány egyik segítőkutyája is dolgozik – írja a Blikk.

02. 19 – Így nevel vakvezető kutyát Prizmából az esztergomi család
Kürtös után újabb labradorkölyökből nevelhet vakvezető kutyát az esztergomi Speier család. A tavaly megszerzett rutin birtokában akár még könnyebben taníthatják meg Prizmának mindazt, amelynek segítségével egy igazi, minden pillanatban segítséget nyújtó társ válhat belőle – írja a Kemma.

02.19 – Pihenőidejükben vannak legnagyobb veszélyben a vakvezető kutyák
Sokszor a vakvezető kutyák a leginkább kiszolgáltatottak, mert látássérült gazdáik nem minden esetben képesek megakadályozni, hogy a kutyák elcsábuljanak egy csali falatnak.

02.09. – Győrbe költözik a mosonmagyaróvári látássérült hölgy, Íriszt remek vakvezető kutya segíti
“Régi hűséges segítőm, Flóra, a vakvezető kutya ahhoz már öreg volt, hogy naponta Győrbe kísérjen. Mostanra találtam olyan remek vakvezető kutyát, akiben bízhatok. Dolly annyira jó kutya, hogy nem akarok vele négy fal között, tétlenül otthon lenni” – nyilatkozta Sáfrányné Kobli Írisz a kisalfold.hu-nak.

02.05 – A vakvezető kutyával közlekedőknek joguk van belépni mindenhova
Az egyik cukrászdából kitiltottak egy látássérült embert, aki vakvezető kutyájával akart bemenni az üzletbe. De joguk van-e ehhez? Nincs! A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola arra hívja fel a figyelmet, hogy az utóbbi egy évben több hasonló eset is történt – írja a haziallat.hu.

2019

12. 16 – Vakvezető kutyák: segítők és igazi családtagok
Elvis igazi csodakutya, barátságos és hihetetlenül okos. Komoly munkája is van, Szabolcsot segíti a mindennapokban, aki kilenc éve vesztette el látását. A Lokál végigkísérte egy napjukat.

12.08 – Puhák, édesek és nevelőszülőt keresnek
A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola két tenyésszukája nemrég adott életet egy-egy alomnak, egy harmadik szuka pedig épp várandós. A kölykökből vakvezető kutyák lesznek, életük első évét viszont családban kell tölteniük, mielőtt elkezdődik kiképzésük – derül ki az RTL Klub Híradójának riportjából.

12.06 – 20 kiskutya 2020-ban
Bemutatjuk a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola legifjabb generációját. Zina 11 kölyöknek adott életet, 6 fiúnak és 5 lánynak – írja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hírportál.

12.06 – Húsz kiskutya a Mikulás puttonyában
A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolának nem kellett kívánságlistát írnia Mikulásra, hiszen húsz gyönyörű ajándékot kaptak – írja a minap.hu oldal.

12. 06 – Zalából is keresnek önkénteseket vakvezető kutyák neveléséhez
Bemutatták a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola legifjabb generációját.

12.04 – Kedvencekkel kényelmesen és szabályosan utazni
Hammer és Kontra segítségével megmutatjuk, milyen szabályok és tiltások vonatkoznak a kiskedvencekre az autóbuszokon.

11.09 – Így készítik fel a családoknál a vakvezető kutyákat
Hogyan lesz egy virgonc kis labradorból igazi, hű társa egy látássérültnek. A Blikk cikkében Szűcs Marika arról beszél miért éri meg kölyöknevelőnek lenni.

11.07 – Kölyöknevelőket keres a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola
Megszületett a vakvezető kutyusok legifjabb és legcukibb generációja. 8 hét múlva kölyöknevelőkre lesz szüksége a 11 labradornak, akiktől már most kiakad a cukiságmérő.

11.04 – Vakvezető kutya bevetésen
A vak ember számára a kutya nem csak egy eszköz, amely segíti őt a közlekedésben, annál sokkal több, a leghűségesebb társa. De melyik négylábú válhat igazán jó vakvezetővé és milyen tulajdonságok kellenek hozzá?

11.03 – Kölyöktalálkozót tartottak leendő vakvezető kutyák számára
Vakvezető kutyákat nevelő családok találkoztak egymással Budapesten. A kutyák egy éves korukig élnek a családokkal, akik önként vállalják a tartásukat. Magyarországon mintegy 200 vakvezető kutya végez szolgálatot, azonban ennek a tízszeresére lenne szükség – derül ki a HírTV riportjából.

10.28 – Elismert baráthegyiek
Arany Bot Díjat nyert közönségszavazattal a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola.

10.20 – Mindössze párszáz ilyen kutya van Magyarországon: pedig igény az lenne rá
Több mint nyolcvanezer látássérült ember él Magyarországon, közülük tíz-és harmincezer közötti a teljesen vakok száma, de csupán 1 százalékuknak van vakvezető kutyája. Rájuk, illetve segítőikre irányul a nemzetközi figyelem minden év októberében a fehér bot napján. 

10.15 – Csodálatos módon talált rá kutyájára a látássérült nő 
A fehér bot napjának alkalmából ismerd meg a látássérült gazda és két vakvezető kutyájának megható történetét a Femina cikkéből.

10.09 – A legcukibb vakvezető tanulók
A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola legkisebb és legcukibb tanulói felpróbálták a hámot, amivel később dolgozni fognak, kiakadt a cukiságmérő.

09.19 – Nem engedtek be egy férfit a vakvezető kutyájával az IKEA éttermébe
A vállalat elismerte, hogy egyik munkatársuk hibázott. Hozzátették: tisztában vannak a szabályozásokkal, ám pontosabb tájékoztatásra van szükség a munkatársak körében – írja a Népszava.

09.19 – Botrány az IKEA-ban: vakvezető kutyájával együtt küldték ki Sándort
Hiába szeretett volna enni az egyik ismert lakberendező áruház éttermében a vakvezető kutyájával Széll Sándor a nagybevásárlás után, ezt egy fiatal, ott dolgozó hölgy megakadályozta – írja a Blikk.

07.26 – Gazdájával együtt Ében, a vakvezető kutya is lediplomázott
A négylábú segítő pontosan ugyanolyan kemény fedelű diplomát kapott, mint a gazdája, Pozsgay Dóra – írja az nlc.hu.

07.24 – Ion magabiztosságot ad gazdájának
Mészáros Ágnes, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének alelnöke szeret segíteni az embereken, három évvel ezelőtt úgy döntött önállóságát még inkább szeretné megerősíteni, méghozzá egy vakvezető kutyával.

05. 19 -Korábban félt a kutyáktól, ma már a második kölyköt neveli Marika
Sosem volt kutyája, és az igazat megvallva, kicsit tartott is tőlük. Az nlcafe cikkében olvashatod, hogy azóta Marika a második kölyköt neveli, hogy segítsen a látássérült embereknek!

05.12 Vakvezető kutyákat képeznek Miskolcon
Iris és kölyke, Márvány bemutatkozott az M1 műsorában. 8:05 perctől kiképzőnk, Cserven Lajos nyilatkozik arról hogyan zajlik a vakvezető kutyák kiképzése és miben tudja segíteni egy vakvezető kutya gazdája mindennapjait.

05.05 – Éveket kell várni vakvezető kutyára
Hihetetlen sok időbe, akár három évbe is telhet, mire egy látássérült vakvezető kutyát kap. Az országban alig 200 ilyen kutya van, a kiképzésük megközelítőleg két millió forint – derül ki a Tények riportjából.

05.05 – Több vakvezető négylábúra lenne szükség
Hosszú a várólista a vakvezető kutyákra, a megyében is akad olyan, aki már egy éve várakozik kiképzett négylábúra. Ha viszont megvan az ideális eb, az óriási segítség a gazdinak.

05.01 – Nincs elég vakvezető kutya hazánkban, pedig óriási szükség lenne rá
A látássérülteknek 1-3 évet kell várniuk egy vakvezető kutyára, amely idő csak akkor lenne rövidebb, ha több állatot képeznének ki. Erre azonban sem elegendő intézmény, sem elég ember, sem elég pénz nem áll rendelkezésre – írja a Világgazdaság.

04.29 – Erzsébet az életét bízza Gesztenyére
Gesztenye a múltkor játékból ellopta a gazdija papucsát: “Megmutattam neki egy jutalomfalatot, és megkértem: ha visszahozod, ez a tiéd lehet. Nagy kópé volt, rögtön indult a papucsomért” – büszkék vagyunk rá, hogy Gesztenyét mi képeztük a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában. Erzsébet a Kisalföldnek adott interjút.

04.29  -Oviból a kiképzésre – Tudj meg mindent a vakvezető kutyákról
A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetőjét és a tenyésztési program koordinátorát, Komondi Piroskát a vakvezető kutyák neveléséről nyilatkozott a Life magazinnak.

04. 27 – Nyolcvanezer látássérült és 200 vakvezető kutya
A vakvezető kutyák képzése ma nagyobbrészt adományokból történik Magyarországon, kiképzésük két és fél év. A labradorok között ma már létezik egy kifejezetten segítőkutya-vérvonal – mondta az InfoRádiónak a Vakvezető Kutyák Világnapja alkalmából dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola elnöke.

04. 27 – Vakvezető kutyák a Petőfi TV-ben
Kölyöknevelőnk, Sápi Andrea három kutyánkkal szerepelt a Petőfi Tv Én vagyok itt című műsorban. Fidzsi, Kappa és a kicsi Müzli a videó 31. percétől láthatóak.

04. 26. – Négylábú segítség – Alma, Hablaty és Dolly
A vakvezető kutyák nem segédeszközök, hanem társak. Fontos, hogy a vakvezető kutya és a látássérült ember között meglegyen a kémia. A Fókusz műsorából kiderül, hogyan lesz egy kölyökkutyából vakvezető kutya. A videóban Maróthy Miklós, Alma kölyöknevelője is nyilatkozik arról mivel jár egy kölyök nevelése. Kiképzőnk, Nyíriné Kovács Mária elmondja hogyan zajlik egy vakvezető kutya vizsgája.

04.24. – Nemcsak a látássérülteknek nagy segítség a vakvezető kutya
Kutyáink egész életükben vigyázzák gazdáik lépteit, mi pedig segítjük és kísérjük őket egész életük során –  erről beszélt kiképzőnk, Nyíriné Kovács Mária az RTL Klub Reggeli című műsorában.

04.17. – Sérülten is mentett Trafi
Trafi kutyáról sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy ne lenne sokoldalú. Mentési, terápiás és vakvezetői feladatokat is ellát, nemrégiben pedig a NATO-t is lenyűgözte egy romániai gyakorlaton – írja a Bors.

04.15. -Vakvezető kutyája mentette meg egy nő életét

Négy éve van a Török családdal Morris, a vakvezető kutya. Egyszer ő mentette meg gyengénlátó gazdája életét, amikor bekísérte a fürdőszobába.

04.14- Életet mentett a vakvezető kutya

A Tények arról számol be, hogy a kutya ugyanis megérezte, hogy nagy a baj és jelzett az asszony férjének, aki már ájultan találta meg a feleségét.

04. 07. – Kulisszatitok: Így készül a kutyás videó
Eláruljuk, nem egyszerű egy ilyen kutyás bejelentkezés, ha kíváncsiak rá, hogy Linzer hogy tűrte a kamrát és a mikrofont, az RTL Klub oldalán bepillanthatnak a kulisszák mögé!

04.07. Több vakvezető kutyára lenne szükség
Az ATV Híradó a műsor 15. percétől arról számol be, hogy több vakvezető kutyára lenne szükség ahhoz, hogy minden látássérült, aki erre igényt tart vakvezető kutyához juthasson.

04.07. – Miből lesz a vakvezető kutya?
Magyarországon még mindig jóval kevesebb a vakvezető kutya, mint amennyire szükség lenne. A Baráthegyi Kutyaiskola tenyészprogramot is indított, hogy néhány éven belül megtöbbszörözzék a vakvezető kutyák számát.

04.07 – Tenyészprogram, hogy legyen elég vakvezető
Még sokat játszanak, de egyre okosabbak, hamarosan pedig látássérülteknek segítenek. A legkisebb vakvezető tanoncok vizsgáztak a Baráthegyi Kutyaiskolában.

04. 03 – Vakvezető kutyával Bécsben
Bécsben máshogy bánnak a vakvezető kutyákkal – meséli Eszter és Szabolcs az Index videójában.

03.29 – Ikon ikonná vált
Ikon a vakvezető kutya Az M2 Petőfi TV Én vagyok itt c. műsorának 2019. 03. 29-i adásában szerepelt, a műsor 57. percétől látható.

03.23. – Látássérült nő segíti a vakvezető kutyákat
Látássérültként úgy támogatja sorstársait, hogy otthonában gondozza leendő vakvezető kutyáinkat! Nézd meg a TV2 interjúját Katalinnal és benne a 10 egy hónapos labradorral.

03.19. -Így tanul vakvezető kutyának Iram

Bár Iram vakvezetőnek tanul, kiképzője szerint valósággal habzsolja az életet, semmiből sem akar kimaradni – írja a Blikk.

03. 12. – Sikerélmény a gazdinak is a vakvezető labradorok nevelése
Katalin gyengénlátóként vállalta, hogy 2 hónapos korukig gondozza leendő vakvezető kutyáinkat. A 10 kicsi április közepén önkéntes kölyöknevelőkhöz kerül. (BorsodOnline)

03.11 – Artúr, Ikon és Huba a kamerák előtt
A 11 éves Huba végre szerető gazdára talált, a Ripost videójából pedig közelebbről is megismerkedhetsz a nyugdíjba vonult vakvezető kutyus új otthonával és családjával.

03.06 – Megszülettek Iris kölykei
Korábban beszámoltunk róla a Borsban, hogy Iris életet adott tíz gyönyörű kiskutyának. Azt viszont még nem írtuk meg, hogy Irist, Török Sándorné Katalin gondozza, aki korábban a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolától kapta vakvezető kutyáját, Morrist, és úgy érzete, hogy most valami nagy dolgot tehet. Tett is.

02.24. – A valódi szeretet megértésére tanította nevelőjét a leendő vakvezető kutya
A 66 éves Szűcs Marika másodszor vállalkozott arra, hogy önkéntes nevelője lesz egy leendő vakvezető kutyának a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kölyöknevelői programjában. Marika állítja, Ikontól tanulta, hogy szeretettel mindent el lehet érni a kutyáknál.

02.23 – Nyugdíjba vonult Joey
Tíz év után nyugdíjba ment Joey, a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola egyik legöregebb kutyája. A golden retriver egy miskolci látássérült férfi mindennapjait tette könnyebbé. A férfi nemrég új kutyát kapott, akivel azonnal összebarátkoztak.

02.22 – Leendő vakvezető kutyák születtek
10 óra alatt 10 kölyköt hozott világra a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola anyakutyája, Irisz. Ennek köszönhetően megérkezett a vakvezető kutyák legfrissebb generációja.

02.06 – Vak­ve­zető ku­tyája miatt nem száll­ha­tott fel a gépre Máté
Annak ellenére sem engedték felszállni a Wizz Air hétfő reggeli, Londonba tartó járatára Móricz Mátét és vakvezető kutyáját, Fülöpöt, hogy az állat minden egészségügyi papírja rendben volt.

02.05 – Önkéntesek vigyáznak a vakvezető kutyákra
Iris egy hónap múlva hozza világra vakvezetőnek szánt kölykeit az örökbefogadójánál – írja a BorsodOnline.

01.23 – Nyugdíjas lett Huba
Kilenc évet szolgált vakvezető kutyaként, most nyugdíjba vonul Huba, a labrador és golden retriever keverék négylábú.

01.17. – Sokan szeretnék Hubát
Elképesztő érdeklődés övezi a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány felhívását, amelyben otthont keresnek nyugdíjas éveire Hubának, a vakvezető kutyának – írja a BorsodOnline.

01.16 – Így képezik ki vakvezető kutyának Kabalát
Amíg veled van, imádod, amikor továbbadod, nagyon büszke leszel rá! – így beszél reménybeli vakvezető kutyájáról Borbély Márta a Blikk cikkében.

2018

12.20 -Szeme helyett Indigó lesz a szeme
Heteken át készült a pénteki vizsgára Antal és vakvezető kutyája. Ha sikerül, indulhat a közös barangolás. Interjú: Puskás Antallal.

11.29. – A kutyák hatodik érzéke
A kutyák és a macskák elképesztő módon rá tudnak hangolódni gazdájuk érzelmi állapotára. Ha szomorú, odadörgölőznek hozzá, mintha vigasztalni akarnák. Szintén az erős érzelmi kötődés jele, hogy már órákkal korábban ott ülnek az ajtóban házi kedvenceink, mielőtt haza érkezünk. A vakvezető kutyák munkája során kifejezetten gyógyító lehet a háziállatok érzékenysége.

10.22 Évente átlagosan 25 vakvezető kutyát képeznek ki Magyarországonmondta az InfoRádiónak a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke. Mezősi Tamás szerint ennek a számnak legalább a tízszeresére lenne szükség.

10.22. – Óriási a hiány vakvezetőkből
Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt a problémáról az Inforádiónak: évente átlagosan 25 vakvezető kutyát képeznek ki Magyarországon, de legalább 250 kellene.

10.17 Vakvezető kutyája miatt nem talál albérletet Máté
Naponta négy órát ingázik Dunaújvárosból az ELTE-re, majd vissza Móricz Máté, aki szeptemberben kezdte felsőoktatási tanulmányait, most albérletet keres.

10.13 – Így dolgozik egy vakvezető kutya
Vezényszóra felveszi és vissza is adja elejtett kulcsát a tulajdonosának Indigó. A kis vakvezető labrador segített megmutatni a Bors munkatársának, milyen lenne, ha látássérültként kellene élnie.

10.09 – Joey, a nyugdíjas
Tíz év után nyugdíjba ment Joey, a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola egyik legöregebb kutyája. A golden retriver egy miskolci látássérült férfi mindennapjait tette könnyebbé. Együtt jártak mindenhová.

09.17 – Ismerjük meg Indigót
Vezényszóra felveszi és vissza is adja elejtett kulcsát a tulajdonosának Indigó. A kis vakvezető labrador segített megmutatni a Bors munkatársának, milyen lenne, ha látássérültként kellene élnie.

08.12 – Így élte meg Viktor, hogy majdnem elütötték
Elkapta a vakvezető kutya fejét egy autó sárvédője, a sofőr simán továbbhajtott. 

08. 10. – Figyelmetlen autós majdnem elütötte a vakvezető kutyát és gazdáját
Figyelmetlen autós ütötte el majdnem a vakvezető kutyát és gazdáját Budapesten – számol be róla az ATV.

08.02 – Vakvezetők tanítottak Arnóton
Arnóton vendégeskedett a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány két kollégája és két kutyája, ahol a fogyatékkal élők mindennapjaiba engedtek bepillantást a témára nyitott evangélikus egyházközség gyermektáborában, általános iskolásoknak.

05.18. Megkerült a segítők autója Miskolcon
Május 7-én megkerült a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány márciusban ellopott autója, miután adományokból már vásároltak egyet.

04.18. – Így képezik ki a vakvezető kutyákat
A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola azért dolgozik, hogy javítsa látássérült embertársaink életminőségét vakvezető kutyák kiképezésével és átadásával. Most bepillantást nyerhettek a kutyakiképzők mindennapjaiba!

03.24 – Hagyjuk dolgozni a vakvezető kutyát
Problémák sorát kellett átélnie az elmúlt négy évben egy látássérült férfinak a vakvezető kutyájával. Facebook-oldalán pontokba szedve mutatott rá, hogy a sokszor jó szándékú járókelők milyen galibákat okoznak tudatlanságból.

03.13. – Ellopták a baráthegyi alapítvány autóját
Március 13-ára virradó reggelre eltűnt a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány egyik autója. Az átalakított autó a kutyák szállítását szolgálta, felszerelések is voltak benne.

01.26 – Egy vakvezető kutya kiképzése kölyökkorban kezdődik
Egy hete születtek meg azok a kutyakölykök, akikből később nagy eséllyel vakvezető kutya válik majd. Kiképzésük szinte az első perctől tart, hiszen a későbbiekben rendkívül fontos szerepet fognak betölteni látássérült gazdáik életében.

01.22 – Hat kiskutya született
Megszülettek a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola programjának első kiskutyái.

01.12. – Amerikából érkezett új kutya
Különleges adománnyal, egy amerikai vakvezető kutyával és annak utódaival gazdagodott a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola.

01.08. – Tízszer ennyi vakvezető kutyára lenne szükség
A jelenlegi kapacitás tízszeresére lenne szükség ahhoz, hogy minden kutyát igénylő vak ember megkaphassa segítő négylábúját – írja a Magyar Idők.

2017

12.10 – “Papíros” segítő lett Gyömbér Miskolcon
Kedden vizsgázott a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány miskolci központjában Kiss Barnabás és vakvezető kutyája, Gyömbér. Kiss Barnabás mindennap Tornyosnémetiből jár be dolgozni Miskolcra.

08.12 – A hétköznapi hősök közöttünk élnek
Ha jobban körülnézünk, akkor talán éppen a lábunknál vagy az udvaron „kallódnak”. Őket keresi most a Profession.hu segítségével a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

07.27. – Interjú a Baráthegyi Iskola egyik alapítójával
Interjú Lékáné Viszokai Katalinnal, a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola egyik alapítójával

05.03 – Vakvezető kutya vizsgáját tartották nemrég Győrben 
Gazdival és kutyusával közvetlenül az eredményhirdetés után találkoztunk. Örök élmény maradt az a pár óra, amit Gesztenyével és Erzsivel töltöttünk.

04.27. – Hangjelzéses közlekedési lámpákra lenne szükség
Több olyan lámpára van szükség, amely a látássérült embereknek hanggal is jelez a forgalmas kereszteződésekben. Az önkormányzatok, kórházak, rendelőintézetek közelében is hiányoznak a „beszélő” közlekedési lámpák – derült ki a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola felméréséből.

04.09 – Vakvezető kutyákat fogadhattak örökbe Miskolcon
Leendő gazdiknak tartott oktatást április 2-án vasárnap a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány.

2016

04.27. -Borcsa nyugdíjba vonult, helyette Fanni állt munkába
Izgatottan indult a hétfő reggele Vida Zoltánnak, hiszen kutyájával, Fannival vizsgára készültek. 

2015

04.16 -Az 50. Baráthegyi vakvezető
Sok ezer ember ünnepelhet egy Miskolcon gyökerező jubileumot hazánkban: sikeres vizsgát tett az 50. Baráthegyi-vakvezető április 15-én, tegnap Bács-Kiskun megyében.

01.21 -Látók vakvezető kutyákkal
Megkezdte idei érzékenyítő foglalkozásainak sorát a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola – írja a BorsodOnline.

01.09 – Vizsgát tett a megölt vakvezető kutya utódja
Nemzetközi elismeréssel zárta az óévet, az újat pedig egy tragikus sorsú vakvezető kutya utódjának sikeres vizsgáztatásával kezdte a miskolci Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola.

Jobban megismerné Alapítványunk tevékenységét?

Pillantson bele a hétköznapokba!

Kíváncsi rá, hogy hogyan teljesít szolgálatot egy vak srác a polgárőrségnél vagy arra, hogy hogyan dolgozik Lívia, a pszichológus a Vakok Általános Iskolájában? Most elmondják, miben segít nekik Cody és Opálka, hogyan működnek együtt a hétköznapokban.

Tudja, milyen kevés embernek van vakvezető kutyája? Ebből a kisfilmből megismerhetjük a magyarországi vakokra vonatkozó számadatokat is, és levonhatjuk a következtetést, mennyivel több vakvezető kutyára lenne szükség!

Hogyan élhet aktív életet egy vak ember? Erről szól a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Hősök terén rendezett figyelemfelkeltő akciója a Fehér Bot napján, amely a 101 vakvezető kutya nevet viseli. Körülbelül ennyi van ugyanis jelenleg, de ennél jóval többükre lenne szükség…

Ossza meg másokkal is!

Vissza az oldal tetejére