18449149-1-05
Támogasd adód 1%-ával a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolát! Adószámunk: 18449149-1-05
International Guide Dog Federation
European Guide Dog Federation
Semmelweis garancia védjegy

Tudni illik

Napjainkban a műszaki fejlesztések ellenére még mindig a vakvezető kutya a leghatékonyabb segítség az aktív életet élni akaró látássérült emberek számára. Ezért is fektetünk nagy hangsúlyt  az ismeretterjesztésre, hogy minél több látó embertársunk tudja, hogyan illik, s lehet helyesen viselkedni, ha vakvezető kutyával közlekedő emberrel találkozik.

Tények

A vakvezető kutyákkal közlekedők jogai

27/2009. (X/1.3.) SZMM rendelet

9. § (1) A Fot. 7/A. §-a ( 1) bekezdésében meghatározott, a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása érdekében a gazda és a kiképző (a továbbiakban együtt: segítő kutyát alkalmazó személy) jogosult segítő kutyával tartózkodni és a segítő kutyát használni a lakosság elől elzárt területek kivételével a Fot. 4. §-ának f) pontja szerinti közszolgáltatást nyújtó szerv, intézmény, szolgáltató területén és egyéb, mindenki számára nyitva álló létesítményben (területen), így különösen közforgalmú tömegközlekedési eszközön, üzletben, ideértve az élelmiszert árusító üzletet és a vendéglátó üzletet is, bevásárlóközpontban, piacon, vásáron, szálláshelyen, játszótéren, közművelődési, oktatási, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben, közfürdő területén, állatkertben, közterületen.
9. § (3) Mozgólépcsővel felszerelt létesítményben (területen) segítő kutyát alkalmazó személy jogosult a segítő kutyával az üzemképes, álló mozgólépcsőt használni.
10. § (2) A segítő kutyát alkalmazó személy szájkosár nélkül alkalmazhatja a segítő kutyát.

Mire képes egy vakvezető kutya?

Mit NEM tud egy vakvezető kutya?

Hogyan segíthet Ön hatékonyan?

Ossza meg másokkal is!

Vissza az oldal tetejére