18449149-1-05
Támogasd adód 1%-ával a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolát! Adószámunk: 18449149-1-05
International Guide Dog Federation
European Guide Dog Federation
Semmelweis garancia védjegy

Üvegzseb

Etikus adománygyűjtők vagyunk

Hitelesség, törvényesség, átláthatóság és nyilvánosság – mindennek jegyében teljes jogú taggá fogadta az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének Etikai Bizottsága a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványt.

A képen egy felirat olvasható: Etikus Adománygyűjtő szervezet. A szöveg mellett egy nagyító alatt zöld pipa van.

Alapítványunk számára 2006-os alapítása óta alapelv a nyilvánosság és az átláthatóság biztosítása. Abszolút prioritás ez a működésünkben, hiszen adományozóink nélkül nem volna mód arra, hogy vakvezető kutyákat juttassunk látássérült emberekhez. Mégis mi adjuk át a legtöbb, profin kiképzett vakvezetőt évente az országban. Ezt a bizalmat pedig a munkánkon túl nagyrészt a hitelességgel tudjuk meghálálni: nyilvánossá tesszük, mire fordítjuk adományozóink felajánlásait. Alapítványunk működése a kezdetektől átlátható, a kapcsolódó dokumentumok mindenki előtt nyilvánosak.

Kifejezetten ilyen, átlátható tevékenységgel és gazdálkodással rendelkező civil szervezeteket gyűjt egybe az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete. A csatlakozni szándékozókat a „befogadás” előtt szigorú monitorozásnak vetik alá.

Ez egy féléves eljárás, amelynek első lépésében a jelölt szervezet teszi magát teljesen átláthatóvá a testület előtt. Az alapításhoz és működéshez, valamint az adománygyűjtéshez és annak felhasználásához kapcsolódó dokumentumok átadását követően a testület részletesen áttekinti egyebek közt a szervezet gazdálkodását és havonta egy alkalommal ellenőrzi is a működést.

A 2014. évben indult monitorozás eredményét elfogadta a testület, így a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványt tagjai sorába fogadta 2015 február 25-től.

Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületét olyan adománygyűjtő szervezetek hozták létre, amelyek nagyon fontosnak tartották és tartják, hogy gazdálkodásukat és adománygyűjtő tevékenységüket megjelenítsék adományozóiknak, ezáltal hitelességüket is erősítsék. Etikai kódexünk fő sarokpontjai ezért a hitelesség, törvényesség, átláthatóság és nyilvánosság.

 Alap dokumentumaink

Az eredeti Alapító okiratunk az alábbi linken pdf formátumban letölthető: Hatályos Alapító okirat

Az akadálymentes pdf formátumú Alapító okiratunk az alábbi linken letölthető: Hatályos Alapító okiratunk akadálymentesített változata

Szervezeti és működési szabályzatunk is letölthető: Szervezeti és működési szabályzat

Ügyfél és panaszkezelési alapelveink itt találhatóak: Ügyfél és panaszkezelési alapelvek

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola megbízható alapítvány, ezért pénzügyi elszámolása transzparens, mindenki számára elérhető, átlátható. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy Támogatóink megismerhessék gazdálkodásunkat, melynek legfontosabb adatait a közhasznúsági és számviteli beszámolóink tartalmazzák, amelyek évenkénti bontásban pdf formátumban az alábbi linkekről letölthetőek. Az utóbbi évek beszámolói teljes könyvelési kivonatot, részletes költségfelosztást, különálló 1% beszámolót és felügyelői jelentést is tartalmaznak! RÉSZLETES BESZÁMOLÓK!

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nyilvántartásában, a Civil Szervezetek Névjegyzékében az alábbi linkre kattintva lehet ellenőrizni a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány vonatkozó adatait:
Alapítványok nyilvántartása a bíróság központi honlapján.

Az Alapítvány tisztségviselői

1. Az Alapítvány alapítója: Barna Ildikó.

2.Az alapító kiesése miatt az alapítói jogokat gyakorló személy: Jakubinyi László (elérhetősége: jakubinyi@szimbiozis.net)

“Az Alapítvány 1 pont szerinti alapítója továbbá a 2 pont szerinti alapítói jogok gyakorlója, valamint az alapítói jogokat szerző később csatlakozók és ezek hozzátartozói az Alapítványtól bárki által igénybe vehető szolgáltatásokon túl támogatást nem kaphatnak, az Alapítvány kedvezményezettjei nem lehetnek.” (Alapító Okirat 7.4)

Az Alapítvány felügyelője: Lugosi Lászlóné (elérhetősége: aniko.lugosi@freemail.hu )

“A felügyelőt munkájáért évente egy alkalommal a mindenkori köztisztviselői illetményalap háromszorosának megfelelő díjazás illeti meg.” (Alapító Okirat 10.13)

Az Alapítvány kuratóriuma:

elnök: dr Mezősi Tamás (elérhetősége:0630/579-87-87, tamas@barathegyi.org)

titkár: Kériné Lukács Zita (elérhetősége: zita@barathegyi.org)

referens: Papp Mónika (elérhetősége: 06 46 311 236)

“A kuratórium tagjai e minőségükben végzett munkájukért sem díjazásban, sem költségtérítésben nem részesülnek.” (Alapító Okirat 8.24)

Az Alapítvány Kuratóriuma minden hónap első hétfői munkanapján délután négy órakor az Alapítvány székhelyén tart rendes ülést. Az ülés tervezett napirendjét a kuratórium titkára, az alapítvány hirdető táblájára, az előző munkanapon kifüggeszti, arról telefonon vagy e-mailben tájékoztatást ad. A Kuratórium ülése nyilvános, amely nyilvánosság a jogszabályban meghatározott esetekben korlátozható. A Kuratórium döntéseiről a titkár az érintetteket írásban értesíti. Az alapítvány titkárának elérhetőségei: info@barathegyi.org, telefon:+3630/582-46-86 A kuratóriumi ülések jegyzőkönyveit itt megtalálhatja.

Ossza meg másokkal is!

Vissza az oldal tetejére